В началото на декември новите безработни отново са повече от започналите работа

20 декември 2021, 16:01 520

За предходните 12 месеца без работа са останали около 296 хил. души, работа са започнал около 219 хил.

Новорегистрираните безработни в страната през първите две седмици на декември отново са повече от започналите работа – това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ) и Агенцията по заетостта (АЗ). През последните 12 месеца в страната са регистрирани общо 269 хил. нови безработни, а започналите работа в периода са 219 хил. души.

В последния наблюдаван период (6 – 12 декември) новорегистрираните безработни са най-много в Бюрата по труда в Пловдив, София-столица, Бургас, Благоевград и Варна. Най-много са трудоустроените в София и Благоевград.

От АЗ посочват, че през ноември заявените работни места на първичния пазар на труда са малко над 10 хил., или с 1 600 по-малко от октомври и с 2 277 по-малко спрямо същия месец на 2020 г. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (над 30%), като следват търговията и ремонтът на автомобили и мотоциклети.

Най-търсените от бизнеса професии през миналия месец са машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, продавачи, персонал, зает в сферата на персоналните услуги, и персонал, полагащ грижи за хората, работници по събиране на отпадъци, шофьори и други.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент