Българският бизнес ще има нужда от почти 200 000 нови служители през 2022 г.

20 декември 2021, 10:44 543

Най-търсени остават работниците за секторите на промишленото производство, строителството, текстилната индустрия, хранително-вкусовата промишленост и счетоводството

Бизнесът в България ще се нуждае от общо 193 792 работници с умения и знания в различни професионални направления през 2022 г. – това показват данните от ново проучване на Агенцията по заетостта (АЗ), съобщава „Монитор“. Анкетата е проведена сред активните работодатели в България по отношение потребностите им от работна сила в краткосрочен план.

В есенното проучване на АЗ са се включили 4 325 работодатели, като най-много са тези от секторите „Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство“ – 37%, следвани от „Индустрия“ и „Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване“ – с по 14,6%.

Според резултатите от проучването 46 924 работодатели в страната имат намерение да наемат нов персонал през следващите 12 месеца, като делът им се свива с 14,5% спрямо данните от допитването година по-рано. Работодателите у нас ще имат нужда от 108 187 специалисти с квалификация в различни сфери, като най-търсени остават работниците за секторите на промишленото производство, строителството, текстилната индустрия, хранително-вкусовата промишленост, счетоводството.

От други 43 710 работници с правоспособност или висше образование ще се нуждае българският бизнес, като сред тях най-търсени са медицинските сестри, шофьорите, учителите, лекарите, строителните инженери и специалистите по информационни и комуникационни технологии. Броят на търсените висшисти се свива с 2,4% спрямо проучването отпреди 12 месеца. Търсените хора без специалност са 41 595 души, като интересът към тях нараства на годишна база с 8,1%.

Цели 72,2% от работодателите (33 879 предприятия) заявяват в анкетата, че срещат трудности при подбора на персонал, като делът им се увеличава с 5,4% спрямо данните от миналата година. Най-трудно се намират продавачи, машинни оператори, шивачи, счетоводители и строители, а преди година: готвачи, продавачи, електротехници, заварчици и търговски представители.

Нова вълна на CОVID-19 би повлияла отрицателно на решението за наемане на нов персонал на 52,3% от работодателите, които са възнамерявали да предприемат такива стъпки. 47,7% са тези, които заявяват, че няма да редуцират планирания брой на търсения нов персонал при поява на нова CОVID-19 вълна.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент