Световната банка понижи прогнозата си за световното икономическо развитие през 2022 г.

19 април 2022, 11:31 435

В пролетния си доклад институцията рязко понижи оценката си за световния растеж тази година – до 3,2% спрямо 4,1% през януари

В пролетния си доклад Световната банка рязко понижи прогнозата си за световното икономическо развитие през 2022 г. заради войната между Русия и Украйна. Базираната във Вашингтон институция планира да въведе финансов пакет, който ще бъде по-голям от този за пандемията и ще бъде насочен към най-засегнатите от кризата държави, съобщава Bloomberg.

В последната си прогноза Световната банка понижава оценката си за световния растеж през 2022 г. до 3,2% (при 4,1% през януари). Президентът на институцията Дейвид Малпас коментира, че спадът е предизвикан от понижаването на перспективите за Европа и Централна Азия, включително Русия и Украйна. Той напомни, че световната прогноза за 2022 г. следва разширяване от 5,7% през 2021 г.

В отговор на икономическата криза Световната банка планира да въведе нов 15-месечен пакет на стойност около 170 млрд. долара, който да покрие периода от април 2022 г. до юни 2023 г. Малпас уточни, че тази мярка предстои да бъде обсъдена с борда. През следващите три седмици около 50 млрд. долара от тази сума ще бъдат разпределени.

Новата инициатива ще надвиши сумата от 157 млрд. долара, която беше отпусната по време на първата фаза на пандемията от COVID-19. Според Малпас мерките са наложителни, тъй като се очаква дълговата криза в страните с ниски и средни доходи да се влоши през 2022 г. По думите му, 60% от държавите с ниски доходи вече са с проблемни задължения или са във висок риск от такива.

По отношение на икономиката на Европа и Централна Азия, Световната банка прогнозира през 2022 г. тя да се свие с 4,1% спрямо прогнозата за 3% ръст преди войната в Украйна. В доклада се посочва, че икономическите шокове от войната засилват продължаващите влияния на пандемията и това ще бъде второ свиване от две години, но двойно по-силно от предизвиканото от пандемията през 2020 г.

За Украйна институцията прогнозира срив на икономиката с 45,1% през 2022 г., с уточнението, че процентите ще зависят от продължителността и интензитета на войната. За Русия прогнозата е за намаляване на брутния вътрешен продукт с 11,2%.

Припомняме, че в същия доклад Световната банка коригира прогнозата си и за годишния ръст на българската икономика – от 3,8 на 2,6%. Повече за прогнозата за България можете да прочетете тук.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент