Световната банка: Икономиката на България ще се забави заради войната в Украйна, инфлацията и пандемията

12 април 2022, 11:45 438

През 2022 г. се очаква ръст на БВП от 2,6%

Световната банка коригира годишните си икономически прогнози от януари 2022 г. предвид събитията в Украйна. Заради рисковете от продължителен военен конфликт в пролетния доклад на институцията се посочва, че ръстът на българската икономика през 2022 г. се очаква да бъде по-бавен с почти една трета спрямо прогнозираното в началото на годината, предаде БТА.

През януари 2022 г. очакванията на Световната банка бяха за растеж на БВП в България от 3,8%, докато в пролетния доклад, предвид събитията в Украйна и други икономически фактори, прогнозата е актуализирана и вече е за ръст на БВП от 2,6%.

Друг риск за икономиката ни, който Световната банка посочва, е този за завръщане на пандемията от COVID-19 предвид ниското ниво на ваксиниране в страната. Изтъква се и инфлацията, която в България достигна 10% през януари. Това ще продължи да свива покупателната способност на българите и да увеличава бедността поне до средата на 2022 г. Очакванията са за годишна инфлация на потребителските стоки от 9,3%, което е близо три пъти повече спрямо 3,3% от миналата година и 1,7% от 2020 г. Сериозен ще бъде и натискът над правителството да компенсира последиците от войната и инфлацията с фискални мерки, което означава допълнително изливане на средства в икономиката с инфлационни последици.

Растежът на българската икономика ще се повлияе в негативна насока и от забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми по бюджета на ЕС за 2021 – 2027 г. Това ограничава намеренията на правителството да увеличи значително инвестициите на публични средства през тази година.

Според Световната банка в средносрочен план ръстът на икономиката ни ще се движи от два фактора: публични инвестиции на евросредства и подобрени очаквания на бизнеса заради предстоящото влизане в еврозоната. Нетните преки чуждестранни инвестиции в страната ни ще продължат да намаляват през следващите 3 години средно с по 1,7% годишно.

От Световната банка смятат, че за момента е сложен край на консервативната фискална политика на българското правителство от последните две десетилетия. Фискалният дефицит се очаква да надхвърли 4,1% от БВП.

Като положителен момент в доклада се отбелязва формирането на правителство в България след продължилата през почти цялата 2021 г. политическа криза.

За 2023 г. Световната банка прогнозира растеж на българската икономика с 4,3%, а за 2024 г., когато се очаква България да влезе в еврозоната – с 3,7%. Отбелязва се, че тези прогнози са условни, тъй като развоя на войната в Украйна може да предизвика бързи корекции в негативен план.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент