НАП събра задължения за 4 млн. лева само за седмица

21 юни 2021, 10:43 862

Лични срещи с големите длъжници в цялата страна повишават събираемостта на задължения, засилените проверки продължават

Националната агенция за приходите (НАП) събра 4 млн. лева от неизплатени данъци само за седем дни, съобщава „24 часа“. Повишената събираемост се дължи на ангажираността на директорите на териториалните дирекции на НАП, които провеждат разговори с длъжници и обсъждат варианти за тяхното изплащане.

С особено големите длъжници са уреждани срещи, като половината от тях за изплатили задълженията си непосредствено след тях. Част от лицата, които помежду си дължат общо 9 млн. лева, поемат ангажимент да ги изплатят до края на юни 2021 г., други – до края на годината. Срещите с длъжници продължават и в момента, посочват от НАП.

Припомняме, че само в периода 2017-2020 г. от регистрите на НАП са отписани задължения в размер на 10 млрд. лева. Подобна е сумата на трудно събираемите задължения – към момента те са 9,9 млрд. лева, като едва 100 предприятия в списъка с длъжници дължат 2 млрд. лева от тях.

От началото на юни НАП извършва проверки в повече от 13 000 дружества заради прекомерно високи касови наличности. Около 11 588 рискови дружества ще получат електронни писма или обаждания от НАП.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент