НАП е отписала вземания в размер на 10 млрд. лева за периода 2017-2020 г.

Националната агенция за приходите не е успяла да събере дължимите суми навреме и давността им е изтекла, други 9.9 млрд. лева са обявени за трудни за събиране

автор: Димитър Рахталиев публикувано на: 25.05.2021 прегледи: 475
НАП е отписала вземания в размер на 10 млрд. лева за периода 2017-2020 г.

Данъци в размер на 10 млрд. лева за периода 2017-2020 г. са обявени за несъбираеми вземания от Националната агенция за приходите (НАП) поради изтекла давност и са отписани, съобщава Българското национално радио (БНР). Други 9,9 млрд. лева са обявени за трудно събираеми.

Събирането на просрочени и трудно събираеми вземания е един от малкото останали ходове за запълване на дупката в бюджета, тъй като почти всички други възможности за неговото преструктуриране вече са използвани, коментира служебният министър на финансите Асен Василев. Основната задача на служебния кабинет ще бъде да се повиши събираемостта, както и да се променят и обновят процедурите, по които НАП работи с представители на бизнеса, допълва той.

До новите парламентарни избори на 11 юли фокусът на НАП ще падне върху събирането на вземания, които към март 2021 г. възлизат на 9,9 млрд. лева. Отписани вземания на индивидуална стойност по-висока от 50 млн. лева имат 14 дружества, а общата щета за хазната е в размер на 1,5 млрд. лева. От НАП обявиха, че започват проверки на публични компании, към които е насочен значителен обществен ресурс.

Списъкът с длъжниците вече е наличен на сайта на НАП, а в него фигурират основно дружества от София и Пловдив.

В агенция „Митници“ има изоставане в събирането на акцизи: около 18,4 млн. лева акцизи липсват от горивата, 2,2 млн. лева от алкохолните напитки и 52,2 млн. лева от тютюневите изделия, формирайки излишък от общо 67 млн. лева. Един от приоритетите на служебното правителство ще бъде именно събирането на липсващите акцизи, като до края на мандата му не се очаква емитирането на нов дълг, допълва министърът.