Министерството на финансите понижи прогнозата си за икономическия растеж през 2022 г.

15 ноември 2021, 11:49 513

Ръст на икономиката от 4,1% през 2021 г., 4,6% през идната година;

Министерството на финансите ( МФ) леко понижи прогнозата си за ръст на българската икономика до 4,6% през 2022 г., при очаквани 4,9% по-рано през годината, съобщава „Инвестор“. Това става само дни след като Европейската комисия (ЕК) също измени прогнозата си за българската икономика за предстоящия период.

За 2021 г. обновената прогноза на МФ очаква ръст на икономиката от 4%, като стойностите са базирани на очакването, че изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост ще започне през 2022 г.

Министерството обяснява понижената си прогноза с очакването за по-висока инфлация през идната година, която ще ограничи реалното нарастване на разполагаемите доходи на домакинствата и ще доведе до по-умерен темп на нарастване на потреблението. Според прогнозата инфлацията ще се ускори до 4,5% до края на годината, а средногодишната инфлация ще бъде 2,4%.

Очакването за средногодишната инфлация през 2022 г. е да достигне стойност от 4,2%. Прогнозата вероятно ще се реализира, ако високите международни цени на енергията бъдат ограничени до първото тримесечие на годината, а после се понижат, посочват от МФ.

През 2023 г. министерството очаква забавяне на инфлацията до 1,8%, а година по-късно – ускоряване до 2,3%. Средногодишната инфлация ще бъде между 2% и 2,1%. Предвижда се през тези две години ръстът на икономиката да достигне 3,7% и 3,4%, съответно. Потреблението на домакинствата ще нараства с около 4%, безработицата ще намалее, а доходите и кредитите ще продължат да растат. Износът ще има по-нисък принос за реалното нарастване на БВП и през двете години заради по-ниското външно търсене.

Финансовото министерство очаква безработица от 5,5% до края на 2021 г., а в периода до 2024 г. да намалее до 4,5%, благодарение на два основни фактора – отслабване на влиянието на пандемията и ефекта от очакваните средства по Плана за възстановяване и устойчивост, които ще повлияят върху заетостта и безработицата.

Прогнозата очаква през 2022 г. заплатите да се повишат номинално със 7,7%, а през 2023 – 2024 г. растежът да започне да се забавя, но все пак да остане на ниво над 7%. Производителността на труда ще продължи да нараства и ще допринесе за този процес.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент