ЕК очаква ръст на БВП на България от 3,8% до края на годината

11 ноември 2021, 14:51 431

Комисията обаче влоши значително прогнозата си за 2022 г.

Европейската комисия (ЕК) очаква ръст от 3,8% на брутния вътрешен продукт ( БВП) на България в месеците до края на годината – това е записано в есенната прогноза на комисията, публикувана днес. Ниският процент на ваксинирани и високите цени на енергията обаче остават предизвикателство пред възстановяването в краткосрочен план, въпреки че очакваният ръст на икономиката е по-висок с 0,3 пункта спрямо предишната прогноза.

Според ЕК икономическото възстановяване у нас ще е на стойности, съизмерими с тези в Германия, която обаче изпитва сериозни затруднения при доставките. Въпреки по-високите стойности за 2021 г., комисията значително влошава прогнозата си за българския БВП за 2022 г., като очаква ръст от 4,1% (при очаквани 4,7% в предишната оценка).

При тези стойности за 2022 г. България отново ще е в графата на изоставащите държави с по-слаб от средния за еврозоната растеж, който би трябвало да бъде в рамките на 4,3%. По-слабо възстановяване от това в България се очаква в Белгия, Естония, Финландия, Франция, Литва, Дания, Нидерландия, Швеция и Люксембург.

Посочените стойности в прогнозата на ЕК се разминават чувствително с тези на Министерството на финансите, което прогнозира ръст от 4% до края на годината и 4,9% през следващата година. Прогнозата на ЕК е по-близо до тази на Световната банка.

Двигателите на икономическия растеж през 2022 г. у нас ще бъдат износът и потреблението, както и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, продължава анализът. Бюджетният дефицит ще се свие до 2,8%, а съотношението между БВП и брутния външен дълг ще запази нивото си от около 26,7%.

Въвеждането на зеления сертификат, удостоверяващ завършен ваксинационен цикъл срещу COVID-19, обаче може да се окаже недостатъчно ефективна мярка срещу ограничаването на разпространението на вируса и нормализирането на обстановката може да отнеме по-дълго от необходимото.

Втората най-сериозна пречка пред икономическото възстановяване на страната ни е високата цена на енергията, както и повлияната от нея инфлация. В прогнозата са изложени опасения, че все по-високите цени и ускоряващата се инфлация може да се отразят негативно на покупателната способност на домакинствата с по-ниски доходи.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент