Финансовият сектор у нас очаква забавяне на икономическия ръст

13 декември 2021, 11:42 519

Участвалите в анкетата мениджъри предвиждат ново повишаване на потребителските цени в страната

Икономическият ръст на България ще се забави през четвъртото тримесечие на 2021 г. – това очакват голяма част от мениджърите и собствениците на предприятия във финансовия сектор, показва нова анкета на Националния статистически институт (НСИ), цитирана от „Монитор“.

В запитването преобладават мненията за запазване на темпа на икономическия ръст на текущи нива, но мениджърите, очакващи забавяне, са повече от тези, очакващи повишение.

Представителите на банките споделят са по-обнадеждени, докато около 80% от инвестиционните посредници предвиждат забавяне на растежа. Резултатите от анкетата са в тон с данните за влошените очаквания за състоянието на бизнес климата у нас, разпространени от НСИ в края на ноември.

Голяма част от анкетираните очакват повишаване на потребителските цени в страната, като разпределението на отговорите е сходно с тези в изследването, проведено през предходния месец. Очакванията за умерено повишаване на потребителските цени през третото тримесечие на 2021 г. се оправдаха и дори надхвърлиха очакванията.

Прогнозите за последното тримесечие на годината вече също са частично реализирани, след като годишното повишение на цените през октомври достигна 5,2% заради значителното поскъпване на хранителните и енергийните продукти в страната.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент