Песимизмът сред бизнеса се засилва през ноември

29 ноември 2021, 14:07 569

Единствено секторът на промишлеността отчита подобрени нагласи и очаквания за предстоящото тримесечие

Общият показател на бизнес климата у нас се понижава с 2,2 пункта през ноември спрямо октомври – това показват данните от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ), проведено сред мениджъри и собственици на предприятия в страната. Показателят измерва общите оценки и нагласи на предприемачите за състоянието на икономиката и условията за бизнес в страната.

Показателят се понижава най-вече заради влошените очаквания на представителите на секторите на строителството, търговията на дребно и услугите.

Източник: НСИ

Бизнес климатът в строителството се влошата, като спада с 4,1 пункта през ноември в резултат на влошените оценки и очаквания на строителните предприемачи за състоянието на сектора в страната. Според анкетираните строителната активност и осигуреността на производството с поръчки са намалени спрямо октомври. Прогнозите им за идните три месеца са песимистични.

Основните проблеми пред сектора са свързани с несигурната икономическа среда, цената на материалите и недостига на работна сила, като негативното им влияние се засилва спрямо анкетата от октомври. Делът на мениджърите, които очакват продажните цени в сектора да се повишат, се увеличава.

В търговията на дребно спадът е драстичен – цели 8,4 пункта на месечна база. Оценките на мениджърите и предприемачите в сектора са песимистични както относно обема на продажбите, така и що се отнася до поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Източник: НСИ

Най-сериозната пречка пред сектора е несигурната икономическа среда, като този фактор е посочен от цели 75,6% от запитаните. По-малък брой от анкетираните посочват като пречка трудностите, свързани с недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. Представителите на сектора очакват увеличение на продажните цени през идните три месеца.

В сектора на услугите съставният показател на бизнес климата спада с 4,7 пункта заради влошените очаквания на мениджърите. Според тях свитото търсене на услуги ще се запази и през следващите три месеца. Основните пречки пред сектора на услугите  се изразяват в несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, като през последните две седмици тяхното влияние се засилва.

Източник: НСИ

Мениджърите очакват повишаване на продажните цени през следващите три месеца и броят им се увеличава спрямо октомври.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ обаче нараства с 3,2 пункта спрямо предходния месец, отразявайки благоприятните очаквания на предприемачите за състояние на предприятията в сектора. В същото време настоящата производствена активност се оценява като леко занижена, а прогнозите за дейността на промишлените предприятия през следващите три месеца са по-умерени.

Източник: НСИ

Най-сериозни затруднения пред сектора остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна ръка и недостатъчното вътрешно търсене на подобни услуги.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент