Актуализирана бюджетна прогноза: Инфлацията ще се ускори до 11,6%, а лимитът на държавния дълг се повишава до 10,3 млрд. лева

7 юни 2022, 11:59 432

Проектозаконът е публикуван на сайта на Министерството на финансите и предстои да бъде обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество

Средногодишната инфлация в края на 2022 г. ще се ускори до 11,6%, държавният дълг се повишава до 10,3 млрд. лева, а икономическият растеж на България ще достигне 2,9%. Това са част от акцентите в актуализираната бюджетна прогноза, която ще влезе в сила от 1 юли, предаде Investor.bg.

Проектозаконът е публикуван на сайта на Министерството на финансите и предстои да бъде обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Планът е да бъде приет до края на юни, за да може заложените плащания в отговор на растящата инфлация да бъдат възможни от 1 юли.

В проекта са заложени вече обявените от правителството антикризисни мерки, както и актуализацията на пенсиите.

По отношение на икономическото развитие на България, през 2022 г. се очаква реалният растеж на брутния вътрешен продукт ( БВП) да достигне 2,9%. Това е понижение спрямо прогнозата, с която беше приет Бюджет 2022 г. и се дължи основно на променените икономически нагласи заради войната в Украйна. Същевременно очакванията за ръст на икономиката са леко завишени спрямо пролетната прогноза, тъй като се наблюдава добро представяне на икономиката през първото тримесечие на годината.

Предвижда се инфлацията да продължи да се покачва, а средногодишната ѝ стойност да достигне 11,6%. Корекцията в прогнозата се дължи основно на по-високото от очакваното поскъпване на храните и неенергийните нехранителни стоки по линията на по-силни ефекти от суровините и енергоносителите. Очаква се цените на услугите да се повишат с 9,8% в края на годината, а на неенергийните нехранителни стоки – със 7,1%. Повишението в цените на транспортните горива се предвижда да се забави до 13,9%.

Лимитът на нов държавен дълг се повишава с допълнителни 3 млрд. лева и става 10,3 млрд. лева.

Дефицитът по текущата сметка на платежния баланс през 2022 г. се очаква да се увеличи до 2,4% от прогнозния БВП, което се дължи на по-големия отрицателен баланс при търговията със стоки.

В прогнозата се посочва още, че заетите лица се очаква да се увеличат с 1,7%, което от части се дължи и на включването на бежанци в пазара на труда. Така безработицата за годината се очаква да бъде 4,5%. Този коефициент е по-нисък спрямо предходната прогноза, в която очакванията бяха за 5% годишна безработица.

Номиналното нарастване на доходите от труд се очаква да остане високо. През 2022 г. номиналният растеж на компенсацията на един нает се оценява на 9,2%, като този показател е ревизиран във възходяща посока с около 1 процентен пункт.

Данъчните приходи към края на 2022 г. се очаква да достигнат 30,7 млрд. лева, което е ръст с 12,3% спрямо отчета за 2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент