Правителството обяви серия от антикризисни мерки

18 май 2022, 11:35 678

Част от мерките включват увеличение на минималната пенсия от 1 юли, 0% ДДС за хляба, данъчни облекчения за семейства с деца и компенсации за високите цени на горивата

Управляващата коалиция обяви пакет от антикризисни и антиинфлационни мерки, които бяха приети в рамките на вчерашния коалиционен съвет. С мерките се цели да се окаже подкрепа на българските граждани и бизнеса в условията на икономическа криза, породена от войната в Украйна, посочва се в прессъобщение на МС.

Една от най-съществените промени е свързана с увеличението на пенсиите. От 1 юли всички пенсии ще бъдат осъвременени със средно 20%, вместо със заложените 6,1%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По „Швейцарското правило“ пенсиите на 770 хил. пенсионери ще бъдат преизчислени от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлация – в зависимост от това кое е по-благоприятно за конкретния пенсионер. Така минималната пенсия за България се увеличава с над 55% в рамките на година и половина и от 1 юли става 467 лева.

Като дългосрочна мярка в помощ на семействата с деца се предвижда увеличение на размера на данъчното облекчение – от 4 500 на 6 000 лева годишно. Ще бъде предоставена възможност това облекчение да се ползва на всеки три месеца през годината.

Антикризисният пакет включва и компенсации във връзка с високите цени на горивата. До края на 2022 г. всички граждани ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

Въвежда се 0% ДДС за хляба за срок от една година, като за същия период ДДС ставката на виното и бирата ще бъде върната на 20%.

За срок от една година ДДС за парното и топлата вода ще бъде намален на 9%. Същото се отнася и за ДДС природния газ за крайни потребители/битови нужди, както и за ДДС ставката по отношение на книгите.

Електроенергията, природният газ и метанът се освобождават от акциз.

Пакетът от антикризисни мерки включва още: увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 на 100 000 лева; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.; въвеждане на електронни ваучери за работещите и увеличаване на общия им размер до 1,2 млрд. лева; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия – с цел компенсиране на небитовите потребители.

Предвижда се да бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство. Целта е да бъде въведена намалена тарифа при по-ниско потребление.

По-голямата част от обявените антикризисни мерки ще бъде уредена в предстоящата актуализация на държавния бюджет в средата на годината. Тогава ще бъдат предвидени и различните срокове за влизане в сила и изпълнение и ще бъдат изработени съответните законодателни промени.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент