Здравната вноска за безработни лица остава 28,40 лева

20 януари 2023, 10:23 393

Минималният осигурителен доход, който в момента е 710 лева, също остава без промяна

Лицата, които сами внасят своите задължителни здравноосигурителни вноски (например трайно безработните, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата) и не са регистрирани като самоосигуряващи се лица по смисъла на КСО, ще продължат да плащат вноска в размер на 28,40 лева на месец, съобщават от НАП.

Минималният осигурителен доход, който в момента е 710 лева, също остава без промяна. Съгласно Закона за здравното осигуряване всички лица, неосигурени на друго основание, се осигуряват върху доход, който е не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се. Така за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 355 лева и не повече от 3 400 лева месечно.

От НАП напомнят, че крайният срок за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за които се отнасят. Така например здравноосигурителната вноска за януари 2023 г. следва да бъде внесена не по-късно от 25 февруари 2023 г.

Всички лица, които сами внасят здравноосигурителните си вноски, подават в приходната агенция декларация Образец 7 – електронни с ПИК на НАП или КЕП, чрез Портала за е-услуги или в офис на НАП по постоянен адрес на лицето. Санкцията за неподаване на декларацията е в размер от 500 до 1 000 лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент