Здравната вноска за безработни лица остава 26 лева на месец

3 февруари 2022, 11:29 487

Това ще важи поне до 31 март

Лицата, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и които не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на КСО, ще продължат да плащат по 26 лева месечно поне до 31 март, посочва се в сайта на НАП.

Размерът на минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица – 650 лева, също се запазва до края на месец март. Съгласно Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) неосигурените на друго основание лица се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се. Така здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 325 лева и не повече от 3 000 лева месечно.

От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Така например здравноосигурителната вноска за януари 2022 г. следва да бъде внесена най-късно до 25 февруари 2022 г.

Всички лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация „Образец 7“. Санкцията за неподаването ѝ е в размер от 500 до 1 000 лева.

От приходната агенция напомнят също, че здравноосигурителните права на гражданите, осигуряващи се за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент