Затегнаха квотите за служители с увреждания

14 декември 2020, 15:32 551

В Държавен вестник бяха публикувани промени в Закона за хората с увреждания, прецизиращи текстове, които според управляващите са водили до неяснота и допускане на нарушения

Нови промени в Закона за хората с увреждания бяха публикувани в Държавен вестник. С тези промени, според управляващите, се прецизират текстове в закона, които до момента са водели до неяснота и допускане на нарушения от страна на предприятията, пише в. „Сега“, цитиран от БТА.

Всяко предприятие с над 50 служители трябва да има на щат поне едно лице с увреждане. Ако предприятието е с над 100 служители – 2% от средносписъчния състав трябва да са лица с увреждания. В противен случай в закона е регламентирано предприятието да дължи ежемесечна компенсационна вноска в размер на 30% от минималната работна заплата, или 195 лева от 2021 г.

Досега законът допускаше изключения от задължителните квоти при наличие на специфични обстоятелства в работната среда, които възпрепятстват наемането на хора с трайни увреждания. Изключения се допускаха и при липса на такива кандидати за работа в бюрата по труда. С новите промени в закона е дописано, че наличието на специфични фактори в работната среда ще бъде установявано „съобразно броя на работниците и служителите, които полагат труд при условията на първа или втора категория труд, или работят при условията на установено намалено работно време“ поради вредни условия на труд. Това обаче силно ограничава кръга на икономическите дейности, в които се допускат изключения от задължителните квоти. Същевременно извън първа и втора категория труд има много дейности, които също не предполагат опция за наемане на лица с трайни увреждания.

Допълнително е уточнено в закона и че изключенията ще важат само за една година. Това означава, че например предприятие като мина, където естеството на работа не се променя през годините, също ще трябва да подава заявка за освобождаване от квоти всяка година.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент