Защитени от запори ще бъдат само ковид-помощите, но не и бонусите за служители на първа линия

12 февруари 2021, 12:10 1144

Това реши бюджетната комисия в парламента при гласуване на промените на второ четене

Само ковид-помощите, но не и бонусите за служители на първа линия в борбата с COVID-19, ще бъдат защитени от запори. Това решение взе бюджетната комисия в парламента, предаде БТА.

Комисията гласува на второ четене ковид-помощите на хората, излезли в принудителен неплатен отпуск, да не бъдат обект на запори. Тази мярка ще засегне всички работещи от затворените бизнеси, които ще получат като компенсации по 24 лева за всеки ден без работа до края на декември, а от януари 2021 г. – 75% от месечния осигурителен доход. Дори и банковите сметки на тези граждани да са запорирани, те ще имат достъп до помощите си до два месеца след края на извънредната ситуация.

Комисията реши, че правилото за запора няма да се отнася за допълнителните бонуси от 1 000 лева на медици, полицаи и други служители на първа линия в борбата с пандемията. Мотивите за това са, че тези бонуси са част от трудовото им възнаграждение и не са държавна помощ.

Въпросът за запорираните помощи беше повдигнат от омбудсмана Диана Ковачева на предишното заседание на бюджетната комисия. Тогава тя сподели за множество случаи, при които ковид-помощите на граждани директно отиват по сметките на частни и държавни съдебни изпълнители. На днешното заседание тя коментира, че при нея постъпват сигнали и от медици, работещи на първа линия, които не могат да получат своя бонус от 1 000 лева заради запори върху банковите им сметки.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент