НОИ няма да приема данни за изплащане на обезщетения за временна неработоспособност и майчинство от 15 до 18 септември

14 септември 2022, 17:55 647

Това се налага поради необходимостта от актуализация на програмните продукти и системи, които обслужват приемането и валидирането на този вид данни

В периода от 15 до 18 септември 2022 г. Националният осигурителен институт (НОИ) няма да приема данни от удостоверения за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност и майчинство. Това се налага поради необходимостта от актуализация на програмните продукти и системи, които обслужват приемането и валидирането на този вид данни. Актуализацията ще бъде направена заради влезлите в сила от 1.08.2022 г. промени в нормативната уредба относно правото на отпуск и парично обезщетение на бащи/осиновители на деца до 8-годишна възраст, съобщават от НОИ.

В периода 15 – 18 септември в рубрика „Е-услуги и справки“ ще бъде публикувана нова версия с изменения и допълнения в самостоятелно работещия програмен продукт на НОИ за въвеждане, контрол и изплащане на данни от удостоверения, приложения № 9, № 10 и № 11 към Наредбата за паричните обезщетения и помощи (НПОПДОО).

След 18 септември ще могат да се публикуват само утвърдените от управителя на НОИ образци на удостоверения, които са в сила от 1.08.2022 г., независимо за кои периоди ще се отнасят. Те са публикувани на официалната страница на НОИ, в рубрика „Формуляри и образци за временна неработоспособност и майчинство“.

Утвърдените от управителя на осигурителния институт образци ще се ползват до обнародването в Държавен вестник на измененията и допълненията в Наредбата за паричните обезщетения и помощи и в образците към нея.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент