Започват преговори за минимална заплата в ЕС

7 декември 2021, 10:19 562

Унгария и Дания са против въвеждането на такова законодателство, Австрия и Германия още нямат становище

Започват преговори за изготвяне на европейско законодателство за въвеждането на минимална работна заплата на ниво ЕС, съобщава „Банкер“. Съветът на ЕС е одобрил становище по законопроекта на Европейската комисия (ЕК) вчера, 6 декември.

Страните от ЕС ще преговарят с Европейския парламент за въвеждането на изискване всяка страна от ЕС да има достойна минимална заплата, която да осигурява по-добро качество на живот и да се променя по ясни критерии.

Еврокомисарят по работните места и социалните права Никола Шмит уточни, че в ЕС засега няма единодушие за нуждата от ново законодателство по този въпрос, но ЕС е на мнение, че заплатите трябва да се повишат в съюза.

Засега Унгария и Дания са единствените страни, които са против въвеждането на новото законодателство. Германия се въздържа от заемане на позиция по въпроса до съставянето на ново правителство, а Австрия има нужда от още време, за да изрази становище. Никола Шмит пояснява, че законопроектът няма за цел да въведе еднаква минимална заплата на ниво ЕС, тъй като „това е невъзможно“.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент