Започва програма за насърчаване на стартъпите и малките и средни предприятия

4 ноември 2020, 00:00 648

Избират 20 компании за обмяна на опит с ментори

Днес е обявено началото на програма за стимулиране и насърчаване растежа на стартъпи, малки и средни компании – beamUp lab, предава БТА. Стартът на проекта се дава от Българската фондова борса (БФБ), като ще се реализира под егидата на Министерството на финансите ( МФ), в партньорство с Фондa на фондовете (ФнФ), Българската банка за развитие (ББР), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) и Българската стартъп асоциация (BESCO).

Идеята на програмата е да се свържат прогресивни компании с възможни бъдещи партньори. В рамките на проекта beamUp lab ще бъдат реализирани 4 срещи, първата от които ще се проведе на 26 ноември. По време на мероприятието компаниите ще могат да разберат за възможните финансирания, с помощта на които да развиват своя бизнес.

Общата продължителност на програмата е 1 година, като са планирани срещи между представители на компаниите и висококвалифицирани ментори с цел обмяна на бизнес практики в неформална среда. Участващите компании са общо 20 и са подбрани от БФБ чрез специална методология из между 1 500.

Събраните от БФБ данни по време на подбора на участниците показват, че при средните и малките предприятия приходите от продажби са 1,7 млн. лв., а средните активи са около 2,7 млн. лв. Средният ръст на приходите за последните 3 години е 93%, като има 3 компании с нарастване от над 500% за този период. 8 от избраните участници са на печалба за 2019 г., чийто среден размер е 160 000 лв.

При представяне на параметрите на програмата участие вземат доц. д-р Маню Моравенов – изпълнителен директор на БФБ, Христина Пендичева – държавен експерт в МФ, Александър Георгиев – изпълнителен директор на ФнФ, Радослава Масларска – председател на БАЛИП и Недялко Дервенков – изпълнителен директор на BESCO.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент