Започна общественото обсъждане на редактирания План за възстановяване и устойчивост

14 февруари 2022, 14:09 531

Предвидени са 3,6 млрд. лева за икономически мерки, 5,5 млрд. лева за енергиен преход, 2,4 млрд. лева за дигитализация и свързаност и около 2 млрд. лева за социални мерки

Започна общественото обсъждане на редактирания от новото правителство План за възстановяване и устойчивост. В него са предвидени 3,6 млрд. лева за икономически мерки, 5,5 млрд. лева за енергиен преход, 2,4 млрд. лева за дигитализация и свързаност и около 2 млрд. лева за социални мерки. Новите разчети бяха обсъдени с работодатели и синдикати, предаде БНТ.

Страната ни се надява да получи 12 млрд. лева европейско финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Част от редактирания му вариант вече беше обсъден от обществения съвет към министъра на финансите. Това се случи по време на среща на финансовия министър Асен Василев със синдикати и браншови организации, на която бяха разгледани проектите в секторите „Транспорт“ и „Здравеопазване“. Министърът на иновациите Даниел Лорер и министърът на икономиката Корнелия Нинова също проведоха срещи с работодателските организации, за да се запознаят с техните виждания за приоритетите в плана.

По думите на Асен Василев, проектите в редактирания план са основно преработени, тъй като старият му вариант не отговаря на основните приоритети, заложени от Брюксел – зелен преход и екологична инфраструктура.

В сектор „Транспорт“ е предвидено изграждането на интермодален терминал в Русе, закупуване на 42 мотриси за регионални превози за 373 млн. лева. За основните жп направления в цялата страна са заложени 20 електрически влака с максимална скорост от 200 км/ч. Към третия етап на столичното метро са насочени 217,5 млн. лева.

В сектор „Здравеопазване“ са заложени 6 проекта. Сред тях е интеграция на системата 112, спешна въздушна помощ с 5 хеликоптера, допълнителни средства за високоспециализирана медицинска апаратура за педантични и онкоболници, както и модернизиране на психиатричната помощ.

За проектите на Министерството на иновациите и растежа в Плана са заложени между 1,3 и 1,4 млрд. лева. Предвижда се тези средства да бъдат разпределени поравно между финансови инструменти и безвъзмездни грантове.

Крайният срок за усвояване и отчитане на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост е 30 юни 2026 г. В противен случай страната ни ще бъде задължена да ги върне в Брюксел в пълен размер.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент