Започна кампанията по подаване на годишните декларации за корпоративни данъци

1 март 2021, 18:01 548

От НАП напомнят, че новият срок за подаване на декларациите от юридически лица е от 1 март до 30 юни

От днес предприятията могат да подават годишните си данъчни декларации за облагане с корпоративни данъци през Портала за електронни услуги на НАП, напомнят от пресцентъра на приходната агенция.

Декларацията се подава само онлайн и с квалифициран електронен подпис ( КЕП). С нея се подава и годишен отчет за дейността на предприятието.

Срокът за подаване на декларациите от юридическите лица – от 1 март до 30 юни, е нов и важи от тази година. Той беше приет с последните промени в законодателството.

Срокът за плащане на корпоративния данък е до 30 юни. Плащането може да се извърши във всяка банка, като е необходимо попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са чрез интернет или с пощенски запис – за данъчно плащане.

От началото на следващата седмица се предвижда да бъде достъпна и електронна предварително попълнена данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица. Тя ще бъде достъпна в портала за електронни услуги на НАП. Всички потребители, които притежават персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис ( КЕП), ще имат достъп до въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, хонорари, граждански договор, доходи от наем, получени суми от онлайн продажби, данни за закупен стаж, както и за прехвърляне на превозно средство. Използването на ПИК е безплатно и такъв код може да се получи от всеки офис на НАП в страната, без значение от постоянния адрес на лицето.

От НАП напомнят, че санкцията за неподаване на декларации е 500 лева за юридически лица и 200 лева – за управителя на предприятието.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент