Започна данъчната кампания за София

23 януари 2023, 09:39 39

Срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС, е 30 април 2023 г.

Местните данъци и такси в София вече могат да се плащат онлайн и на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници, съобщиха от Столична община.

Срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС, е 30 април 2023 г. – при условие, че цялата дължима сума бъде внесена наведнъж. До края на април е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци.

Ставките за местните данъци и такси не са променени и са същите като през изминалите няколко години.

От 6 януари в София вече може да се плаща данък МПС за 2023 г. Само за първата седмица от кампанията са платени 1,5 млн. лева от 11 500 данъкоплатци.

През цялата минала 2022 г. внесеният в бюджета данък МПС е общо 112,1 млн. лева, от които 65 млн. лева са от физически лица.

122,7 млн. лева са внесени в хазната на София през миналата година като данък недвижими имоти (ДНИ). От тези средства 61,5 млн. лева са платени от физически лица – собственици на имоти.

Ако плащате местните си данъци и такси на части, сроковете, в които това трябва да се направи, без да се начислява лихва за забавяне, са:

– Данък недвижими имоти и данък МПС: 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска;
– Такса битови отпадъци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Най-удобният начин за внасяне на местните данъци и такси е през портала на Столична община. Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има към общинския бюджет.

Печатането на данъчните съобщения ще започне през втората половина на февруари. Те ще бъдат разпращани от края на февруари до тези собственици, които предпочитат да получат хартиени съобщения вместо електронни на посочен от тях имейл адрес.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент