Започна данъчната кампания за София

24 януари 2022, 11:45 217

Местните данъци и такси в столицата могат да се плащат както онлайн, така и на каса в районните данъчни отдели

От днес местните данъци и такси в София могат да се плащат както онлайн, така и на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници, съобщиха от Столичната община.

От дирекция „Общински приходи“ на Столична община напомнят, че срокът за внасяне на първата вноска на такса битови отпадъци е до 30 април 2022 г. Това е и срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС. Условието е цялата дължима сума да се внесе наведнъж.

Кампанията за плащане на данък МПС е в сила от 8 януари 2022 г. За изминалите две седмици собствениците на превозни средства, които са регистрирани в столицата, са платили над 6 млн. лева.

За цялата 2021 г. внесеният в бюджета данък МПС е на стойност общо 112,2 млн. лева, 64 млн. лева от които са от физически лица. Стойността на внесения данък недвижими имоти през изминалата година е 132 млн. лева, като 62 млн. лева са платени от физически лица – собственици на имоти.

От Столична община напомнят, че лицата, които планират да платят местните си данъци и такси на части, следва да съобразят следните срокове, за да избегнат лихвите за забава:

  • Данък недвижими имоти и данък МПС – първа вноска: до 30 юни, втора вноска: до 31 октомври;
  • Такса битови отпадъци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Ставките за местните данъци и такси остават без промяна.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент