Задълженията на общините са намалели с 30 млн. лева

21 декември 2020, 00:00 514

Водеща по финансова стабилност за 2019 г. е Община Земен

Общините са успели да намалят просрочените си задължения с 30 млн. лева, предава БТА.

 

Това посочва министърът на финансите Кирил Ананиев, като според него това се дължи на проявена финансова дисциплина. Според Ананиев 2021 г. се очертава като по-успешна за общините, тъй като правителството е планирало с 731 млн. повече субсидии, които ще повлияят върху качеството на предоставяните от тях услуги. Министърът изразява мнение, че 2021 г. пък ще бъде „годината на възстановяването на общините".

 

Според проучване на финансовото ведомство за 2019 г. водеща по финансова стабилност е Община Земен. Именно тя трябва да бъде наградена в подкатегория „Малък град на финансова устойчивост", тъй като ежегодно преизпълнява приходите, които залага в своя бюджет, коментира министърът.

 

През 2020 г. са заделени 15 млн. лева за санитарни и хигиенни материали. Според очакванията сумата за подобни консумативи през следващата година ще е в размер на 30 млн. лева.

 

Ананиев посочва, че в момента се работи и в посока изграждане на единна информационна система за администриране на местните данъци и такси, която ще позволи на Министерството на  финансите да прави анализи и да дава препоръки.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент