За няколко категории лица отпадна задължението да прилагат мерките срещу изпирането на пари

18 март 2021, 10:43 828

Сред тях са презастрахователите, съсловните организации и професионалните съюзи, централните депозитари на ценни книжа, пазарните оператори и регулираните пазари

В брой 21 на Държавен вестник от 12.03.2021 г. беше публикуван Закон за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Промените влязоха в сила три дни след обнародването.

Ключово място заема ограничаването на обхвата на задължените субекти по чл. 4 от ЗМИП. За следните категории лица отпада нуждата да прилагат превантивните мерки срещу изпирането на пари в рамките на дейността си:

  • презастрахователите;
  • органите по приватизацията;
  • лицата, които организират възлагането на обществени поръчки;
  • министрите, кметовете на общини и други органи или лица, когато се явяват възложители във връзка със сключване на концесионен договор;
  • юридическите лица, към които са създадени взаимоспомагателни каси;
  • професионалните съюзи и съсловните организации;
  • лицензираните пазарни оператори и регулирани пазари;
  • централните депозитари на ценни книжа, на които е издаден лиценз от Комисията за финансов надзор;
  • органите на НАП;
  • митническите органи.

 

По отношение на някои от субектите, оставащи в кръга на задължените съгласно ЗМИП, са внесени известни уточнения. В текста за професионалните спортни клубове приложното поле на закона се стеснява, като задължени лица стават единствено футболните клубове. При колективните инвестиционни схеми и другите предприятия за колективно инвестиране, както и при дружествата и лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, е отчетена и опцията те да бъдат регистрирани съгласно действащия в материята закон. За БНБ е предвидено да прилага мерките само когато осъществява сделки и операции с неограничен кръг от лица.

Измененията засягат и упражняването на контрол върху спазването на нормативните изисквания от лицата. Изрично е записано, че разпоредбите относно правомощията на органите и задължението на лицата да съдействат намират приложение в случаите на съвместни проверки на място от длъжностни лица на Държавна агенция "Национална сигурност" и на някой от надзорните органи. Като критерий за определяне на вида и размера на налаганите административни наказания е добавена степента на съдействието, оказано на органите от проверяваното лице.

Промените отразяват отредената роля на Европейския банков орган да участва в надзора върху финансовата система в рамките на ЕС. Той е добавен като действаща фигура в няколко законови текста, полагащи основата на сътрудничеството и координацията в Съюза за целите на превенцията срещу финансови злоупотреби.

В допълнителните разпоредби на ЗМИП е изведена дефиниция за годишен оборот на юридическите лица с нестопанска цел. Тя е създадена във връзка с правилото тези лица да изготвят собствена оценка на риска от изпиране на пари, ако надхвърлят оборот за годината от 20 000 лв. Направено е и уточнението, че за нуждите на закона под държава членка следва да се разбира и държава, която е страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент