Всяка пета компания е намалила заплатите на персонала си заради пандемията

24 февруари 2021, 11:13 708

17% от предприятията са пуснали служителите си в неплатен отпуск

Всяка пета компания у нас е намалила заплатите на персонала си заради икономическата криза. Това показва изследване, проведено от Manpower Group България, посветено на предприетите мерки от страна на българските работодатели във връзка с пандемията, предаде „Труд“.

Проучването е проведено в периода декември 2020 – януари 2021 г. под формата на анкета с 16 въпроса. Участие е взела представителна извадка от 217 служители на различни нива в компании от 13 индустрии в цялата страна.

Над 19% от анкетираните са посочили, че работодателите им са намалили техните възнаграждения, за да си спестят разходи. При близо 62% не е имало понижение на заплатите.

Според проучването всяко трето предприятие е отменило същестуващите преди пандемията придобивки за служителите. Експерти смятат, че отмяната на част от допълнителните стимули се дължи на дългия период на работа от вкъщи, което променя необходимостта от осигуряване на ваучери за гориво, билети за градския транспорт, кетъринг в офиса и други подобни.

17% от компаниите са пуснали персонала си в неплатен отпуск, като това е мярка, която най-често е била ползвана в секторите „Туризъм и ресторантьорство“, „Търговия“ и „Производство“. Същевременно има професионални области, в които продължава активното търсене на квалифицирани кадри – например в сектор „Информационните технологии“, където пандемията не се е отразила на ръста на заплатите.

39% от участниците в анкетата споделят, че по време на пандемията обемът на работа се е увеличил, поради което очакват работодателите им да наемат нови служители. Търсенето на кадри е най-активно в секторите „Информационни технологии“, „Транспорт и логистика“ и „Здравеопазване и фармация“.

Половината от анкетираните одобряват мерките, които работодателите им са предприели във връзка с пандемията. 79% от тях показват най-голямо удовлетворение от осигуряването на защитни средства – маски, ръкавици и дезинфектанти, 75% са щастливи от възможността за работа от вкъщи, а 69% – от гъвкавото работно време.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент