Всяка онлайн продажба ще се регистрира в НАП, преди да се потвърди към клиента

1 февруари 2021, 11:11 712

Идеята е при онлайн търговията касовите апарати да бъдат премахнати, а данните за оборота да бъдат изпращани от софтуера на електронния магазин директно до НАП

Всяка продажба от електронен магазин ще може да бъде регистрирана в НАП още преди клиентът да получи съобщение, че поръчката му е приета и каква е цената за нея. Това ще стане със софтуерна фискализация, която беше обсъдена от работна група към приходната агенция. Вече е постигнато съгласието за въвеждането ѝ между представители на бизнеса и НАП, предаде в. „Труд“.

Идеята е касовите апарати да бъдат премахнати при онлайн продажбите, а данните за оборота да бъдат изпращани от софтуера на електронния магазин директно до НАП. Тази схема предвижда, когато клиент направи своята заявка, софтуерът да изпраща данни до приходната агенция за цената и стоката. След това от НАП ще връщат съобщение до търговеца, че сделката е била регистрирана. Едва тогава клиентът ще получава електронен фискален бон.

Използването на тази схема от страна на онлайн търговците няма да бъде задължително. Това означава, че те ще могат да продължат да дават хартиени касови бележки на клиентите си, ако искат.

Предвижда се клиентите да могат да получават електронни касови бележки по различни начини – по имейл, чрез линк за изтегляне, качване в профила им в съответния сайт, визуализиране на екрана на компютъра при финализиране на покупка с възможност за сваляне на файл на компютъра и др. Към електронния касов бон ще има QR код, както и линк към информационната система на НАП, чрез който клиентът ще може да направи проверка дали неговата покупка е отчетена пред данъчните органи.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент