Всеки втори служител у нас иска да работи от вкъщи поне веднъж седмично и след пандемията

2 юни 2021, 12:41 507

Според проучване на Eurofound през март 2021 г. 17,8% от анкетираните все още са работили от дома си

Всеки втори служител в България предпочита да продължи да работи от вкъщи поне веднъж седмично и след пандемията. Това сочат данни от проучване на Eurofound, цитирано по време на форум на КНСБ за бъдещето на труда и дигитализацията, предаде „24 часа“.

17,8% от анкетираните са посочили, че през март 2021 г. са работили от дома си. Данните сочат, че през 2020 г. служителите на пълен хоум офис режим са били 25%.

По време на форума президентът на КНСБ Пламен Димитров отбеляза, че страната ни е на последно място в ЕС по дигитални компетентности на работниците. Той е категоричен, че правата на работниците трябва да се гарантират чрез въвеждане на нови текстове в Кодекса на труда.

С настъпването на пандемията неизбежно се въведоха и нови форми на труд, които са предпочитани от 7% от анкетираните българи. Средно за ЕС мобилна работа предпочитат 16% от анкетираните.

15% от анкетираните са били на работа на повикване по време на пандемията. Това е форма на труд, при която работодателят призовава служителя само при нужда.

5% от анкетираните българи са били споделени служители и са работили в няколко компании. А споделено работно място са ползвали 9% от анкетираните.

Проучването застъпва и работата чрез онлайн платформи. В България такава са упражнявали между 3 и 4,4% от анкетираните, като по този критерий страната ни е по-напред от средното ниво в Европа (между 1 и 2%). Най-често срещаните проблеми при работещите през платформи са неясните задачи, неплащането на заплати, техническите проблеми и психологическите рискове.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент