Всеки трети българин – без пенсия поради липса на стаж

1 декември 2020, 18:16 906

Много хора не са осигурявани за дълги периоди от време и ще трябва или да продължат да работят, или да изчакат до навършване на 67 г.

Всеки трети българин няма да може да се сдобие с пенсия веднага след като навърши необходимата възраст, тъй като няма да има необходимите години трудов стаж. Това заяви пред в. „Труд“ Даниела Петкова, член на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, предаде БТА.

Хората, които нямат достатъчно натрупан стаж, ще могат да получат държавна пенсия, но само ако продължат да работят, ако си купят трудов стаж или ако изчакат да навършат 67 г.

През октомври 2021 г. ще започне изплащането на първите пенсии от универсалните пенсионни фондове (УПФ) на жените, които са родени през 1960 г. По думите на Петкова, за следващите 5 години се очаква близо 200 хил. души да се пенсионират и да получават и пенсии от тези фондове. Около 35% от тях обаче няма да могат да получат право за държавни пенсии веднага, а ще трябва няколко години да разчитат единствено на натрупаните средства в пенсионния им фонд.

Според данни на частните пенсионни компании, хиляди хора за дълги периоди от време не са били осигурявани за втора пенсия, т.е. през това време не са работили и съответно нямат натрупан трудов стаж. Когато достигнат пенсионна възраст, те няма да имат право да получат държавна пенсия и може изцяло да изгубят парите си, ако ги прехвърлят от УПФ в бюджета на Държавно обществено осигуряване ( ДОО).

През следващата година ще се пенсионират жени, навършили 61 г. и 8 месеца, които са с натрупан стаж от 36 години. При мъжете възрастта ще бъде 64 г. и 4 месеца, а натрупаният стаж – 39 г. След това всяка година необходимият стаж ще се увеличава с 2 месеца, докато достигне 37 години при жените и 40 години – при мъжете. Поради тази причина от частните пенсионни фондове настояват да може да изплащат пенсии на хора в периода от достигане на пенсионна възраст до реалното получаване на държавната пенсия. Към момента КСО дава тази възможност, но от синдикатите са предложили промяна – хората да могат да получат пенсия от УФП само след като вземат държавна, т.е. и след като натрупат необходимия стаж.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент