Всеки шести младеж в ЕС е загубил работата си заради COVID-19

16 февруари 2021, 12:06 678

Равнището на младежката безработица в България е 18,3% за последните месеци

Всеки шести младеж в ЕС е загубил работата си заради икономическите последици от пандемията, сочат данни на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), цитирани от bTV.

Според статистиката на ЕКП през месец септември 2020 г. равнището на безработицата сред младежите в ЕС е 17,1% и бележи значителен ръст в няколко страни. На първо място е равнището в Испания (40,5%), следвано от Италия (29,7%), Франция (19,6%) и България (18,3%).

От организацията посочват, че икономическата криза, предизвикана от пандемията, е имала лоши последици за младите хора, които не са заети и са без образование. В тази група влизат най-уязвимите хора, изложени на риск от маргинализация, бедност и трайно изключване от заетостта. Рецесията засяга и младите хора с т.нар. „нестандартни форми на заетост“, например такива с временна работа или на непълен работен ден. Често те не отговарят на условията за отпуск по болест, нямат право на обезщетения за безработица, нито могат да се възползват от национални мерки за защита.

Една от главните цели, които ЕКП си поставя, е възстановяване на младежката заетост в ЕС. За постигането ѝ организацията предлага социалните партньори и младите синдикалисти на всяка страна членка да бъдат включени в разработването, наблюдението и оценяването на националните планове за възстановяване от пандемията, както и достъп до качествени работни места и социална защита при евентуални бъдещи ситуации като настоящата. ЕКП призовава всички държави членки да разработят специфични мерки за борба с безработицата след младите хора и несигурното навлизане на пазара на труда, както и да се погрижат за възстановяване на заетостта през следващите няколко месеца.

През октомври 2020 г. Европейският съвет прие Препоръка за засилена младежка гаранция – мост към работни места. В нея страните членки се ангажираха да гарантират, че всички млади хора (на възраст под 30 г.) ще получат качествени предложения за работа, както и възможност да получат образование или стаж до 4 месеца след като останат без работа или приключат образованието си. За момента обаче не е ясно колко и които от страните, участващи в това споразумение, следват препоръките.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент