Всеки пети търговец е засегнат от кризата

9 ноември 2020, 00:00 549

Забелязва се затваряне на търговски обекти на централните софийски улици

Според данни на НСИ оборотът в търговията на дребно бележи спад с над 18% за първата половина на 2020 г., предава БТА.

 

Въпреки по-леките мерки през лятото оборотите в търговията на дребно спадат, като изключение прави само търговията с автомобили и мотоциклети. Спадът за юли е 17,5%, а през август процентите са 12,2. Все пак се забелязва забавяне на тази тенденция, макар стойностите да остават двуцифрени.

Сред най-засегнатите са търговците на облекло, обувки и кожени изделия, чийто спад се оценява на от 22 до 27%. Следва търговията с компютри и комуникационна техника, където намалението на оборотите се оценява на 9 до 21%. При неспециализираната търговия пък спадът е между 7 и 22%. Ръст обаче бележи онлайн търговията, където повишението на оборотите е 43,1% за месец август.

Спадът в оборотите се отразява сериозно на търговските обекти, като търговията със стоки, които не са от първа необходимост – дрехи, обувки и играчки, е пострадала най-сериозно по време на пандемията. Кризата е довела до намаляване на наемите на някои от магазините с около 30 до 40% с цел търговците да бъдат облекчени. Въпреки това на столичния булевард „Дондуков“ от 128 търговски обекта – в отсечката между Министерския съвет и бул. „Васил Левски“ 23 обекта вече не работят. Подобна е ситуацията и на ул. „Граф Игнатиев“ от метростанция „Васил Левски“ до площад Славейков, където от около 140 магазина 11 са със затворени врати и облепени прозорци. Сред затворилите са няколко бутика за дрехи, салони за красота, заведение за бързо хранене, книжарница, студио за татуировки, антикварен магазин, галерия за рисуване и магазин за обувки.

 

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент