Временно освобождаване от ДДС на ваксините против коронавирус в рамките на ЕС

8 декември 2020, 15:42 595

Мярката ще важи до края на 2022 г.

Ваксините против COVID-19, тестовете, както и всички пряко свързани дейности ще бъдат освободени от ДДС, предава БТА.

Това става възможно, след като Съветът на ЕС прие промени в Директивата за общата система за ДДС, като мярката ще важи до края на 2022 г. Новите правила са приети с единодушие от държавите членки, като целта е да се осигури по-добър достъп на по-ниски цени до средствата за предотвратяване, откриване и лечение на коронавирус.

„С днешното споразумение ще гарантираме възможността ваксините срещу коронавирус да бъдат закупувани без ДДС в целия ЕС. Поздравявам всички участници за изключително бързото приемане на новите правила, които ще направят по-достъпни както ваксините, така и комплектите за тестване. Успешното въвеждане на тези ваксини е от решаващо значение, за да може Европа да излезе от сянката на пандемията; то ще бъде приоритет номер едно през следващите месеци.“, заявява Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката.

Новите мерки ще направят възможно временното освобождаване от ДДС за ваксини и комплекти за тестване, продавани на болници, лекари и физически лица, както и за тясно свързани с тях услуги. Към момента държавите членки имаха право да прилагат намалена, но не и нулева ставка на ДДС върху продажбите на ваксини, а за комплектите за тестване не беше възможно дори облагането с намалена ставка. Съгласно изменената директива обаче страните в ЕС ще могат да прилагат намалена или нулева ставка за ваксини и комплекти за тестване.

У нас вече бяха направени стъпки в тази посока – парламентът прие промени в Закона за ДДС, според които от 1 януари 2021 г. доставките на ваксини срещу Covid-19 ще се облагат с нулева ДДС ставка.

Ваксините, които Европейската комисия ще договори за България, са на стойност 140 млн. лева, като в момента има сключени договори с AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc и BioNTech Manufacturing GmbHand.

Очаква се първата доставка от 125 хиляди дози трябва да бъде у нас в края 2020 или в началото на 2021 г.

 

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент