Връщат стария текст за определяне размера на имотния данък и отлагат въвеждането на новите правила за изчисление на ТБО

19 февруари 2021, 12:58 783

Направени са изменения и в ЗМДТ чрез промените в Закона за извънредното положение

Промените във връзка със Закона за извънредното положение засегнаха и Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ). Това стана по предложение на народен представител между първо и второ гласуване в комисиите и в пленарна зала. Окончателният текст бе обнародван в извънредния брой на Държавен вестник от 17.02.2021 г. Измененията се въвеждат с пар. 15 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците.

Връща се старият текст за определяне размера на данъка върху недвижимите имоти. Съгласно него общинските съвети фиксират дължимия за всяка община данък в рамките на законовите граници –  между 0,1 и 4,5 на хиляда върху данъчната оценка на имота. Това гласи разпоредбата на чл. 22 от ЗМДТ и за периода от началото на 2011 г. до промените от края на 2018 г. (обн. в ДВ, бр. 98 от 27.11.2018 г.).

С посочените изменения през 2018 г. са установени по-високи данъчни ставки, считано от 01.01.2019 г., за тези жилищни имоти, които се намират в пределите на населено място или селищно образувание, определено като курорт с решение на МС. Тази редакция на законовата норма е обявена за противоконституционна с решение на Конституционния съд № 4/2019 г. по дело № 15/2018 г. Съдът приема, че по този начин размерът на имотния данък в курортите е косвено предопределен от решението на МС. Той провъзгласява за конституционно недопустимо подобно разпределяне на компетентността за определяне елементите на данъка между парламента и правителството. Решението влиза в сила на 19.04.2019 г., като с него се отменя съществуването в действащото законодателство не само на оспорената промяна във връзка с курортите, но и на целия чл. 22 от ЗМДТ.

Така се оказва, че за период от близо 2 години отсъства разпоредба, която да закрепва на законово ниво границите, в рамките на които общинските съвети определят размера на данъка върху недвижимите имоти. Със сегашното допълнение на ЗМДТ това се поправя със задна дата. Изменението влиза в сила от 20.04.2019 г.

Промени са въведени и в Закона за изменение и допълнение на ЗМДТ, обнародван в ДВ, бр. 88 от 2017 г. и променен със Закона за изменение и допълнение на ЗКПО от ДВ, бр. 98 от 2018 г. Отлага се преминаването към новите основи за изчисление на таксата за битови отпадъци, които целят да бъде гарантирано спазването на принципа „замърсителят плаща“. То се обвързва с провеждането на планираното за есента на тази година Национално преброяване на населението и жилищния фонд и публикуването на резултатите от него. Така информацията за броя ползватели на даден имот ще бъде предоставена от НСИ на база получените от преброяването данни. С измененията ефективното прилагане на новите основи при определяне на таксата за битови отпадъци се предвижда за втората година след публикуване на резултатите от преброяването.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент