ВМРО с предложение за частния фалит

3 декември 2020, 00:00 527

Преди дни парламентът прие 10-годишна абсолютна погасителна давност за физическите лица

Припомняме, че преди дни парламентът одобри на второ четене промени в Закона за задълженията и договорите, с което на практика ще бъде сложен край на т.нар. „вечни длъжници“.

Страната ни беше единствената, в която въпросът не беше правно регламентиран. Предложението за промяната бе внесено от съпредседателя на "Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов, подкрепен от група народни представители от ОП и ГЕРБ.

След известни промени между първо и второ четене, измененията са вече приети, с което изтичане абсолютната 10-годишна давност е вече факт. Предвидени са 6 изключения, при които давността няма да бъде прилагана. Това са случаите, отнасящи се за търговската дейност на еднолични търговци или на физически лица – съдружници в дружество по чл. 357 ЗЗД, за непозволено увреждане, за неоснователно обогатяване, за издръжка, за трудово възнаграждение, както и за обезщетения по Кодекса на труда.

На фона на тези промени от ВМРО предлагат законови изменения и за частния фалит. Според проекта им физическите лица могат да обявят несъстоятелност, без да се притесняват как ще покриват основни свои нужди след това.

Проектът на „Обединените патриоти“ предвижда длъжникът или поръчителят да могат да обявят фалит, ако в продължение на поне три месеца не са плащали вноските по кредита си. Условието е сумата да не е по-малка от 5 минимални работни заплати. Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" допълва, че това ще влече негативна последица за лицата – според предложенията в проекта те ще бъдат вписвани в публичен регистър, като така по-трудно биха получавали кредити занапред.

За недобросъвестните според предложението на ВМРО са предвидени и санкции. В продължение на 5 години доходите им ще бъдат изплащани на кредитора. „Малките суми в тези 5 години със сигурност ще бъдат удовлетворени”, допълва Веселинов.

Икономисти обаче се обявяват против идеята, тъй като според тях това би довело до увеличение на лихвите по кредитите.

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент