ВКС ще разгледа дали съсобственик може да води отрицателен установителен иск срещу останалите съсобственици

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
14 октомври 2021, 17:00 580

Тълкувателно дело №3/2021 г. по описа на ВКС, ОСГК е образувано заради противоречива съдебна практика по този въпрос

С разпореждане на Председателя на ВКС от 11 октомври 2021 г. е образувано тълкувателно дело №3/2021 г. на Гражданската колегия (ОСГК) на ВКС за приемане на тълкувателно решение по въпроса: „Може ли съсобственик да предяви отрицателен установителен иск за собственост за идеални части от имота, надхвърлящи собствената му идеална част?“.

Повод за образуване на тълкувателното дело е Определение от 22.06.2021 г. по ч.гр.д. № 1541/2021 г. на първо гражданско отделение на ВКС. Делото, по което е постановено определението, е във връзка с обжалването на акт на Окръжен съд – Бургас, с който отрицателният установителен иск на ищеца, че ответникът не е собственик на 15/16 идеални части от съсобствения им имот, е оставен без разглеждане. Разглеждайки делото, съставът на ВКС се е натъкнал на противоречива практика на тричленни състави на ВКС по идентични казуси.

В едно от разгледаните решения ищец, който притежава 1/50 идеална част от даден имот, няма правен интерес да иска отричане на собствеността върху останалите 49/50 идеални части. Довод за това е, че претендираните от съсобствениците идеални части не засягат правото на собственост на ищеца, поради което предявеният отрицателен установителен иск е недопустим.

Обратното е прието в друго решение. Според него ищец, който е съсобственик на 45/100 идеални части, има правен интерес да установи с влязло в сила съдебно решение, че ответникът не е собственик на останалите 55/100 идеални части от имота.

Това е така, защото за ищеца има значение кой е съсобственик на останалата част на имота, както и каква е съответната му квота от собствеността. Това е от значение най-вече за упражняването на правомощията на ищеца, които произтичат от собствеността му – при използването, управлението, поддържането и подобряването на общата вещ, при продажба на трето лице и т.н.

Съставянето на проекта за тълкувателното решение е възложен на съдиите Албена Бонева, Здравка Първанова, която е и докладчик по делото, и Веселка Марева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент