ВКС ще разгледа дали е необходимо причинените от деликт пропуснати ползи да бъдат доказани

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
11 ноември 2021, 15:36 452

Тълкувателно дело №3/2021 г. по описа на ВКС, ОСГТК, е образувано, за да даде отговор на този въпрос и да уеднакви съдебната практика по него

С разпореждане на изпълняващия функцията председател на ВКС от 10 ноември 2021 г. е образувано тълкувателно дело №3/2021 г. на Общото събрание на Гражданската и Търговската колегия (ОСГК) на ВКС за приемане на тълкувателно решение по въпроса: „Дали причинените от деликт пропуснати ползи трябва да бъдат доказани със сигурност, както трябва да бъдат доказани със сигурност пропуснатите ползи, причинени от неизпълнение на договорно задължение?“.

Делото е образувано, след като състав на Първо гражданско отделение на ВКС е спрял производството по висящо дело заради констатирана противоречива практика на тричленни състави на ВКС за това дали трябва да се доказват вредите, причинени от непозволено увреждане. В част от съдебната практика е прието, че причинените от деликт пропуснати ползи и техният размер трябва да бъдат доказани така, както и тези, причинени от неизпълнение на договорно задължение. В тях е застъпен принципът на пълно възстановяване на всички преки и непосредствени вреди, причинени от непозволено увреждане, включително и при случаите на обективна отговорност, но пропуснатите ползи се обезщетяват само ако със сигурност са щели да настъпят. Тоест, за да бъдат обезщетени причинените от деликт пропуснати ползи, те не могат само да се предполагат, а трябва да бъдат доказани.

Обратното е прието в други съдебни решения. Според тези съдебни състави не е необходимо пропуснатите ползи да бъдат доказани, за да бъдат обезщетени.

Съставянето на проекта за тълкувателното решение е възложен на съдиите Елеонора Чаначева и Зоя Атанасова, която е и докладчик по делото.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент