ВКС ще разгледа дали е необходимо имотите при делба да са еднакви по вид и предназначение

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
26 май 2021, 11:13 493

Тълкувателно дело №2/2021 г. по описа на ВКС, ОСГК, е образувано да даде отговор на този въпрос и да уеднакви съдебната практика по него

С разпореждане на Председателя на ВКС от 21 май 2021 г. е образувано тълкувателно дело №2/2021 г. на Гражданската колегия (ОСГК) на ВКС за приемане на тълкувателно решение по въпроса: „Необходимо ли е, за да се извърши делбата по реда на чл. 353 ГПК, допуснатите до делба имоти да са еднакви по вид и предназначение (еднородни)?“.

Делото е образувано по повод формирана противоречива практика на тричленни състави на ВКС. В част от съдебната практика водещо е всеки от съделителите да получи реален дял от имотите, без да се изисква еднородност. Също така е застъпено виждането, че не се нарушава равноправието на съделителите, независимо от това че всеки от тях получава различен по вид имот. Широко застъпено е и мнението, че неравенството при различни по стойност делбени имоти се отстранява с парична сума. Част от съдебните състави на ВКС обаче са отказвали да извършат разпределение на имоти, които не са от един вид и с едно предназначение. В този случай имотите се изнасяли на публична продан, тъй като според съдиите водещото било във всеки дял да се включат еднакви по количество и вид, включително и приблизително равни по стойност, имоти, за да се запази съответствие между дяловете на съделителите.

В искането за образуване на тълкувателно дело е пояснено също, че под „еднородни имоти“ следва да се разбират такива с еднакво предназначение (жилищни, предназначени за търговска или производствена дейност и др.) и вид (застроени, незастроени, градски и земеделски и др.).

Съставянето на проекта за тълкувателното решение е възложен на съдиите Маргарита Соколова, Бонка Дечева, която е и докладчик по делото, и Борис Илиев.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент