ВКС ще разгледа дали е допустимо ненавършило пълнолетие дете да се откаже от наследство

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
10 март 2021, 17:29 690

Тълкувателно дело №1/2021 г. по описа на ВКС, ОСГК, е образувано, за да даде отговор на този въпрос и да уеднакви съдебната практика по него

С разпореждане на Председателя на ВКС от 10 март 2021 г. е образувано тълкувателно дело №1/2021 г. на Гражданската колегия (ОСГК) на ВКС за приемане на тълкувателно решение по въпроса: „Допустимо ли е ненавършило пълнолетие дете да направи отказ от наследство и представлява ли той отказ от права по смисъла на чл.130, ал. 4 СК?“.

Делото е образувано по повод формирана противоречива практика на тричленни състави на ВКС. В част от съдебната практика е застъпено становището, че отказът от наследство от името на дете винаги е нищожен, тъй като с него се погасява правото на детето да придобие наследството, поради което по същество представлява отказ от права в тесен смисъл. Други състави на ВКС считат, че отказът от наследство не представлява отказ от конкретни права, а отказ от предоставена възможност за придобиване на такива. Ето защо отказът от наследство от името на ненавършило пълнолетие дете не е нищожен акт, поради което няма пречка районният съд да прецени дали отказът е в интерес на детето.

Съставянето на проекта за тълкувателното решение е възложен на съдиите Дияна Ценева, Камелия Маринова и Емилия Донкова, която е и докладчик по делото.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент