ВКС ще даде отговор на въпроса намалява ли се обезщетението за неимуществени вреди от трудова злополука с обезщетението, платено от НОИ на пострадалото лице

Светла Стойчевска
юрисконсулт
14 юли 2023, 11:29 340

Тълкувателното дело е образувано по предложение на състав от Четвърто гражданско отделение на ВКС

С разпореждане на председателя на ВКС от 12 юли 2023 г. е образувано първото за 2023 г. тълкувателно дело на Общото събрание на Гражданската колегия (ОСГК) на ВКС за приемане на тълкувателно решение по въпроса: При определяне размера на дължимата от работодателя разлика съгласно чл. 200, ал. 3 КТ следва ли и обезщетението за неимуществените вреди от трудовата злополука или професионалното заболяване да се намали с обезщетението и/или пенсията по общественото осигуряване?“.

Делото е образувано по предложение на състав на Четвърто гражданско отделение на ВКС, който при разглеждането на иск на работник, претърпял трудова злополука, срещу работодателя за обезщетяване на неимуществените вреди, настъпили в резултат на инцидента, констатира наличието на противоречива съдебна практика на върховните съдии. Противоречивите становища са относно това дали обезщетението за неимуществени вреди, платимо от работодателя, следва да се намали с полученото от пострадалото лице от НОИ заради временна нетрудоспособност.

Една част от съставите на ВКС приема, че обезщетението при настъпила трудова злополука се формира от сбора от претърпените имуществени и неимуществени вреди, като от така получената обща сума се изважда изплатеното от органа по обществено осигуряване обезщетение или пенсия с цел да бъде избегнато двойното плащане от различни лица за едно и също нещо.

Друга част от върховните съдии застъпват виждането, че обезщетението от НОИ, чиято цел е да компенсира имуществена вреда, каквато е липсата на трудов доход, няма връзка с обезщетението за неимуществени вреди, като получаването и на двете в техния пълен размер не би довело до неоснователно обогатяване на пострадалия от трудовата злополука или професионалното заболяване.

Изготвянето на проекта за тълкувателно решение е възложено на комисия в следния състав: докладчик: съдия Владимир Йорданов и членове: съдия Велислав Павков и съдия Димитър Димитров.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент