ВКС ще даде отговор на въпрос, свързан с исканията за спиране на производствата по вписване, заличаване и обявяване в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
23 февруари 2022, 11:01 502

Делото е образувано по сигнал на Инспектората към Висшия съдебен съвет

С разпореждане на председателя на ВКС от 17 февруари 2022 г. е образувано тълкувателно дело №1/2022 г. на Общото събрание на Търговската колегия (ОСТК) на ВКС за приемане на тълкувателно решение по въпроса: „Какви обстоятелства съдът трябва да изследва и да взема предвид при разглеждане на исканията в производствата по чл. 536, ал. 1 от ГПК във вр. с чл. 19 от ЗТРРЮЛНЦ?“

Делото е образувано след постъпил във ВКС сигнал от Инспектората към Висшия съдебен съвет, в който се посочва, че е налице противоречива практика по въпроса заради различното виждане на съдиите относно това докъде трябва да се разпростира проверката им, когато бъдат сезирани с искане за спиране на регистърното производство. Производството по вписване, заличаване и обявяване на актове или обстоятелства в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел е охранително, като започва с подаване на заявление пред Агенцията по вписванията. Съгласно чл. 536 от ГПК то се спира, когато:

     1. е налице дело относно правоотношение, което е условие за издаване на искания акт или е предмет на установяване с този акт; и

     2. по молбата за издаване на акта възникне гражданскоправен спор между молителя и друго лице, което се противопоставя на молбата, като в този случай съдът дава на молителя едномесечен срок за предявяване на иска и производството се прекратява, ако в срока искът не бъде предявен.

Според част от съдебните състави те следва да направят формална преценка за това дали ще е налице обвързаност между издаването на охранителния акт и резултата от спорното правоотношение, т.е. доколко последиците от правния спор ще обуславят издаването на искания охранителен акт. Ето защо те приемат, че самото завеждане на обуславящото дело е достатъчно основание за спиране на охранителното производство, като на практика то може да бъде спряно и заради недопустим иск.

Друга част от съдиите приемат обратното – регистърното производство може да бъде спряно едва след преценка на допустимостта на предявения иск.

Съставянето на проекта за тълкувателното решение е възложено на съдиите Десислава Добрева и Ирена Петрова, която е и докладчик по делото.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент