ВКС се произнесе от кога тече срокът, в който уволненият работник следва да постъпи на работа, след като е възстановен на нея от съда

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
9 декември 2021, 10:44 426

Двуседмичният срок за явяване на работа след незаконно уволнение започва да тече от получаването на съобщението на първоинстанционния съд

С Тълкувателно решение № 3/2019 г. от 02.12.2021 г. по Тълкувателно дело № 3/2019 г. Общото събрание на Гражданска колегия (ОСГК) на Върховния касационен съд (ВКС) даде задължително тълкуване на въпроса: „От кога тече двуседмичният срок за явяване на работа по чл.345, ал.1 КТ – само от получаване на нарочно съобщение от първоинстанционния съд, разгледал делото, или и от узнаването за влязлото в сила решение за възстановяване на предишната работа, което не съдържа съобщение за явяване на работа в определен срок?”. Делото е образувано поради констатирана противоречива практика на съставите на ВКС в производствата по чл. 290 от ГПК.

Според част от съставите съдът е този, който трябва да изпрати съобщение до работника/служителя за възстановяването му на работа, като срокът започва да тече от получаването на съобщението. Ако не е изпратено такова съобщение, срокът започва да тече от момента, в който работникът/служителят е изявил воля да се върне на работа. Според другото становище, застъпено в практиката, срокът тече от получаването на съобщението на първоинстанционния съд след влизане в сила на решението за възстановяване на работа. Ако не е изпратено такова съобщение, срокът тече от момента, в който работникът или служителят се е явил на работа. В случай че работникът/служителят е разбрал за влизане в сила на решението, с което е възстановен на работа, независимо че впоследствие е получил съобщението на съда, срокът тече от узнаването.

ОСГК на ВКС приема за правилно първото становище. В отговора си на въпроса върховните съдии посочват, че нормата на чл. 345, ал. 1 от КТ е императивна и специална. Тя не само конкретизира средството, чрез което работникът/служителят трябва да бъде уведомен за възстановяването му на работа, но и изисква то да бъде получено. Така тя задължава първоинстанционния съд, който е разгледал делото, да изпрати на работника/служителя специално съобщение, с което да го уведоми, че е възстановен на работа. С получаването на съобщението започва да тече срок, в който работникът/служителят следва да се върне на работа. Ако съобщението не е получено, то срокът тече само когато по несъмнен начин работникът/служителят е заявил пред работодателя си желанието си да се върне на работата, на която е възстановен.

Решението по делото е подписано с особено мнение от трима съдии.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент