ВКС реши договорът, сключен от дееспособно лице, да бъде унищожаем, ако при сключването му лицето е било в трайна неспособност да разбира или ръководи действията си

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
1 юни 2022, 15:00 759

Правото да се иска унищожение на договора в този случай се погасява с тригодишна давност

С Тълкувателно решение № 5/2020 г. от 30 май 2022 г. по Тълкувателно дело № 5/2020 г. Общото събрание на Гражданската и Търговската колегия (ОСГТК) на Върховния касационен съд (ВКС) даде задължително тълкуване на въпроса:

„Нищожен поради липса на съгласие на основание чл. 26, ал. 2, изр.1, пр. 2 от ЗЗД или унищожаем на основание чл. 31, ал. 1 от ЗЗД е договорът, сключен от дееспособно лице, ако то при сключването му е било в състояние на трайна неспособност да разбира или да ръководи действията си?”

Делото е образувано поради констатирана противоречива съдебна практика. Според едното становище договорът е унищожаем в случаите, при които той е сключен от дееспособно лице, което към сключването му не е могло да разбира и ръководи действията си. Като довод в тази посока съдиите посочват, че липсата на воля (при едностранните сделки) и на съгласие (при договорите) трябва да е съзнавана. Според другото становище договорът ще е унищожаем само когато причината за неспособността на лицето да разбира и да ръководи действията си е преходна, кратковременна. Ако причината за това състояние на лицето е трайна, то договорът, сключен от него, ще е нищожен.

ОСГТК на ВКС приема за правилно първото становище. Според върховните съдии, в случаите на чл.31, ал.1 от ЗЗД, за да се обяви сделката за унищожаема, е необходимо лицето да е било в състояние, което не му позволява да разбира и да ръководи постъпките си към момента на сключването ѝ. Без значение е продължителността на това състояние. Невъзможността на лицето да разбира или да ръководи действията си може да се дължи на различни причини, както временни – алкохолно опиянение, въздействие на наркотици, интоксикация и др., така и трайни. В законовата разпоредба липсва разграничаване на конкретните причини според вида и степента, в която те засягат възможностите на лицето да действа разумно.

Отделно от горното, в мотивите си върховните съдии посочват, че ако разпоредбата на чл.31, ал.1 от ЗЗД се прилага ограничително – само в случаите, при които причините за невъзможността на лицето да разбира или да ръководи действията си са кратковременни и имат преходен характер, това може да доведе до нарушаване на правата на хората с увреждания. Ще бъдат лишени от дееспособност лицата с интелектуални затруднения и психични разстройства извън реда и обхвата на специално предвидената законова процедура за това. Ето защо, според върховните съдии, не са налице легални, теоретични или практически основания да се приеме, че договорът е нищожен, а не унищожаем, ако е сключен от дееспособно лице, което при сключването му не е било в състояние на трайна неспособност да разбира или да ръководи действията си.

Върховните съдии посочват, че унищожението на такъв договор съгласно чл.31, ал.2 от ЗЗД не може да се иска след смъртта на лицето, освен ако преди смъртта е било поискано поставянето му под запрещение или ако доказателството за недееспособността произлиза от същия договор. Правото да иска договорът да бъде обявен за унищожаем има само страната, в чийто интерес законът допуска унищожаемостта, като това право се погасява с тригодишна давност. Давността започва да тече от деня, в който лицето е навършило пълнолетие, запрещението е било вдигнато, грешката или измамата са били открити или заплашването е престанало, а в останалите случаи – от деня на сключването на договора. Ответникът по иск за изпълнение на унищожаем договор може да поиска унищожението чрез възражение и след като давността е изтекла. Кратката тригодишна давност цели своевременно и за много по-кратък период да се вземат мерки, които да защитят както правната сигурност, така и интересите на лицата. Според законодателя бездействие в продължение на повече от три години е недопустимо.

Решението по делото е подписано с особено мнение от 10 съдии. Те поддържат тезата, че договорът, който е сключен от дееспособно лице, което е било в състояние на трайна неспособност да разбира или да ръководи действията си при сключването му, е нищожен поради липса на воля/съгласие. Договорът ще е унищожаем само когато тази неспособност на лицето е временна и преходна.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент