ВКС прие тълкувателно решение, свързано с прекратяване на трудов договор поради липса на образование, квалификация или качества

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
3 февруари 2021, 11:00 1083

ВКС даде разрешение на въпроси, касаещи различни хипотези на уволнение от работодател

С Тълкувателно решение № 4/2017 г. от 01.02.2021 г. по Тълкувателно дело № 4/2017 г. Общото събрание на Гражданската колегия (ОСГК) на Върховния касационен съд даде отговор на следните въпроси, относно тълкуването на три хипотези, при които работодателят може да уволни свой служител с предизвестие – при липса на качества за ефективна работа (чл. 328, ал. 1, т. 5 от КТ); когато не притежава необходимото образование или квалификация (чл. 328, ал. 1, т. 6 от КТ) и при промяна на изискванията за длъжността (чл. 328, ал. 1, т. 11 от КТ):

1. „Налице ли е основанието по чл. 328, ал. 1, т. 6 КТ за прекратяване на трудовия договор, ако работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълнение на длъжността:

А/. Когато при сключването на трудовия договор, изискванията за образование или професионална квалификация са били въведени от работодателя;

Б/. Когато при сключването на трудовия договор, изискванията за образование или професионална квалификация са били нормативно установени;”

2. „Промяната на кои изисквания за заемане на длъжността след сключване на трудовия договор са основание за прекратяването му, на основание чл. 328, ал. 1, т. 11 КТ – всички изисквания или не се включват тези за промяна на образованието и професионалната квалификация?”

3. „В заповед за прекратяване на трудов договор на основание чл. 328, ал. 1, т. 5 КТ задължен ли е работодателят да посочи липсващите качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата (чрез изброяването им или като изложи конкретни данни, мотивирали волята му да приложи това основание за уволнение), или това не е необходимо?”.

В мотивите по първия въпрос, съдиите приемат, че когато работодателят е назначил работник, въпреки липсата на образование и квалификация, независимо че те се изискват от него, то той не може да се позове на това основание при уволнението на работника. Противното би означавало злоупотреба с право. В същото време, ако работодателят е сключил трудов договор с работник, но впоследствие се установи, че в нормативен акт е определено дадено образование или квалификация като задължително условие за заемане на дадената длъжност, и тази липса прави невъзможно запазването на трудовото правоотношение, то работодателят може да поиска договорът да бъде обявен за недействителен с иск до съда. Върховните съдии приемат, че докато трудовият договор не бъде обявен за недействителен, то ще е налице действително трудово правоотношение, като работодателят може да освободи работника на всяко от предвидените в КТ основания.

По втория въпрос, ОСГК на ВКС приема, че основание за прекратяване на трудовия договор при промяна на изискванията за заемане на длъжността касае промяна на всички изисквания за заемане на длъжността, освен тези за образование и професионална квалификация. В случай че работодател желае да освободи работник на това основание, то той трябва да направи преценка дали работникът не подлежи на закрила от уволнение и да изиска разрешение от Инспекцията по труда.

По последния въпрос – върховните съдии приемат, че в заповедта за уволнение на работник поради липса на качества за ефективна работа работодателят трябва да посочи какви конкретно качества, знания или навици липсват у работника за изпълнение на дадената работа или да посочи в какво конкретно се състои трайното неизпълнение на работата. По този начин се постига индивидуализация на причините, довели до уволнението на работника, и се гарантира неговото право на защита.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент