ВКС и ВАС ще отговорят на въпроса юридическите лица имат ли право на обезщетение за неимуществени вреди

Светла Стойчевска
юрисконсулт
19 юли 2023, 11:49 554

Тълкувателното дело е образувано по предложение на състав от Четвърто гражданско отделение на ВКС

С разпореждане на председателя на ВКС и председателя на ВАС от 17 юли 2023 г. е образувано първото за 2023 г. съвместно тълкувателно дело на Общото събрание на съдиите от Гражданската и Търговската колегии (ОСГТК) на ВКС и Първа и Втора колегии на ВАС за приемане на тълкувателно постановление по следните въпроси: 

1. Допуска ли обективното ни материално право присъждане обезщетение за неимуществени вреди в полза на юридическите лица?

2.  Дали от правото на Европейския съюз, което има директен ефект и примат над националното (чл. 4, ал. 3 КРБ), или от международните договори, ратифицирани по конституционен ред,  обнародвани и влезли в сила, които са част от вътрешното право на страната с предимство пред противоречащите им норми от вътрешното законодателство (чл. 5, ал. 4 КРБ), произтича възможност националният съд да присъди обезщетение за неимуществени вреди в полза на юридическо лице от нарушение на субективно право, признато от правото на Съюза, респ. от международните договори, и кои са критериите за определяне на обезщетението?“.

Делото е образувано по предложение на състав на Четвърто гражданско отделение на ВКС, който констатира наличието на противоречива съдебна практика на върховните съдии. Противоречивите становища са относно това дали юридическите лица могат да търпят неимуществени вреди, както и да претендират тяхното обезщетяване.

Една част от съставите на ВКС приема, че неимуществени вреди са налице, когато увреждането е причинило психически болки и страдания, които са присъщи само на физическите лица и не са приложими за юридическите лица.

Друга част от върховните съдии застъпва виждането, че всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму, като в закона не съществува ограничение увреденото лице да може да бъде само физическо лице.

Различни разрешения на въпроса дават и съставите на ВАС, когато разглеждат дела срещу държавата и общините за причинени вреди.

Една част от тях приемат, че искове на юридически лица за обезщетяване на претърпени от тях неимуществени вреди са допустими, но подлежат на доказване.

Позицията на други състави е, че юридически лица не търпят неимуществени вреди, съответно нямат право на обезщетение. Вреди, изразяващи се в уронване на авторитета и доброто име на юридическото лице, са имуществени, тъй като засягат неговата имуществена сфера.

За докладчици по делото са определени съдия Маргарита Георгиева (ВКС) и съдия Искра Александрова (ВАС), а за член на комисията за изготвяне на проект за тълкувателно постановление – съдия Бонка Йонкова (ВКС).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент