Високотехнологичният бизнес в България се обединява

27 октомври 2020, 00:00 636

БРАИТ подаде документи за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество

Българска работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ), обединяваща значителна част от високотехнологичните компании у нас, е подала документи за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество, предава БТА.

Амбициите на новата работодателска организация са да подпомогне активно експертния диалог във връзка със социалната и икономическа политика у нас. От БРАИТ посочват, че именно в момента българската икономика се нуждае от фокусиране върху възможностите, които модерният иновативен бизнес предлага. Сред основните области, над които организацията смята да работи, са устойчивост и предвидимост на данъчната политика, улесняване достъпа до международни финансови и инвеститорски пазари за родните компании, подобряване н връзката между бизнеса и образованието, привличане н международни инвестиции и стимулиране на предприемаческа инициатива в сферата на иновациите. Усилията на БРАИТ ще са насочени към подобряване на бизнес климата и ускоряване на икономическия растеж на страната, заявяват от организацията.

В исторически план организацията се явява наследник на Асоциацията на бизнес клъстерите (АБК), която е учредена през 2009 г. Десет години по-късно, през 2019 г. АБК се преобразува в БРАИТ, обединявайки значителна част от иновативния бизнес в България. Сред 1800-те компании, представлявани от БРАИТ, се нареждат Bosch, FESTO, SAP, SITEL, Addeco, VM Ware, Melexis, Visteon, Imperia Online, както и предприятия в автомобилната и софтуерната индустрия. Предприятията, доверили се на новата организация, притежават общо приходи, равняващи се на 8,24% от БВП на България.

Заговори се за политическия неутралитет на БРАИТ по повод ролята на бившия президент Росен Плевнелиев. От Асоциацията посочват, че той няма участие във вземането на решенията, като не е част от ръководството. Уточнява се също, че Плевнелиев е почетен член на Управителния съвет на Аутомотив Клъстър България, която е една от 28-те организации, основали АБК.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент