Вече са в сила европейските изисквания в областта на концесиите

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
2 март 2021, 15:43 744

От 1 март 2021 г. не може да се възлага концесия за ползване. Въведени са и два нови вида концесии – над и под европейския праг

В бр. 17 от 26 февруари 2021 г. на Държавен вестник е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за концесиите. С него се въвеждат изискванията на Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 г. за възлагане на договори за концесия и на Директива 2014/55/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 г. относно електронното фактуриране при обществените поръчки. Промените влязоха в сила на 1 март.

С измененията е изключена възможността да се възлагат концесии за ползване, като с това са изпълнени изискванията на горепосочените две директиви. Допълнени са и дейностите, за изпълнението на които се възлага концесия за услуги. От приложното поле на закона изрично е изключено възлагането на концесии в областта на отбраната и сигурността. Конкретизиран е и редът за откриването на партида за двата нови вида концесии – над и под европейския праг. Регламентирано е и задължението на възлагащите органи да приемат и обработват електронни фактури, като с изрична разпоредба е дефинирано съдържанието им.

Измененията дефинират редица термини и посочват всички възможни възлагащи органи и възложители. Новост е и разширяването на кръга на субектите. Уточнено е, че концесионерът може да извършва една или повече стопански дейности, различни от услугите, възложени за предоставяне и управление в концесията. По този начин се дава възможност за възлагане на концесия и за обекти, които са държавна или общинска собственост. Част от промените касаят и основанията за изключване на кандидат или участник от процедурата. Вече не може да се изключва участник в процедурата по възлагане на концесия, който е в несъстоятелност или ликвидация, стига да се докаже, че ще е в състояние да изпълни концесията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент