Вече няма пречки еднодневни трудови договори да бъдат сключвани и в тютюнопроизводството

30 март 2021, 09:27 557

Облекчен е и редът за регистриране на образците на договорите

В ДВ, бр. 25 от 26.03.2021 г., беше публикувана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД 07-8 от 13 юли 2015 г. за условията и реда за предоставяне, регистриране и отчитане на трудовите договори по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда пред инспекцията по труда. Промените вече са в сила.

С измененията се гарантира възможността и тютюнопроизводителите (наред със земеделските стопани, които имат тази опция) да наемат работна ръка за краткотрайна заетост при обработване на своите насаждения и събиране на продукцията си. Така Наредбата се синхронизира с КТ, където това беше уредено в края на 2020 г.

Допълнението цели да бъде подобрено функционирането на пазара на труда в районите, в които производството на тютюн е традиционен поминък. Дава се сигурност на наеманите лица, като с Наредбата се регулира минималното възнаграждение за труда им, а в КТ се предвижда тяхното осигуряване по реда на КСО и ЗЗО. Наред с това се обезпечава и удържането на данък върху доходите от тази дейност съгласно ЗДДФЛ.

Другата важна промяна засяга процедурата по регистрация на еднодневните трудови договори. За да бъдат улеснени работодателите, отпада нуждата те да представят доказателства за вписването си в поддържания регистър за земеделски стопани (регистрационна карта и справка от регистъра). Съответно няма да възникне потребност за удостоверяване за нуждите на тази процедура и на регистрацията на тютюнопроизводителите.

Занапред за регистрацията на трудовите договори е достатъчно да бъдат представени платежни документи, установяващи авансовото заплащане на осигурителните вноски за наетите работници. Данни относно вписването на работодателите в съответните регистри ще бъдат изисквани от Инспекцията по труда по служебен ред.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент