Вдигането на максималния осигурителен доход се отлага

15 декември 2021, 11:33 578

Таванът вероятно ще бъде повишен в средата на 2022 г., когато по план трябва да се проведе и актуализация на държавния бюджет

Повишаването на тавана на максималния осигурителен доход, което трябваше да се случи през януари 2022 г., е отложено за средата на годината, съобщава dir.bg. В коалиционното споразумение на новото правителство е записано, че максималният осигурителен доход трябва да бъде обвързан със средната работна заплата с коефициент, който ще бъде определен на среща със социалните партньори.

За да може обаче това да се случи са необходими и промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които са планирани за средата на следващата година. Отлагането на въвеждането на по-високия осигурителен праг идва и след недоволство от страна на IT сектора, който се обяви против промяната. Така дружествата от сектора ще имат време да се подготвят за промяната след като изразиха опасения, че тя ще се случи в последния момент, когато годишните бюджети вече са изготвени.

В коалиционното споразумение е записано още, че „максималният осигурителен праг ще се определи въз основа анализ и на база историческите нива на съотношение към средната работна заплата през последните 5 години“. Предложението беше коефициентът на увеличение да е 2,3, като предвид неокончателните данни осигурителният доход може да бъде увеличен с по-малко от първоначално очакваните 450 лева.

В средата на годината, когато ще бъде въведен новият максимален осигурителен праг, се планира и актуализация на държавния бюджет.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент