Възможност за връщане на платените данъци на работещите в чужбина

29 януари 2021, 12:03 1043

Необходими са бележки за получените възнаграждения и удържаните налози

Българите, които работят извън страната, могат да получат обратно част от платените си данъци. За целта е необходимо лицата да разполагат с бележки за получените възнаграждения, както и какви данъци са им удържани. Също така е нужно да се подаде данъчна декларация в България, за да се използват предвидените възможности за данъчни облекчения, като самото връщане на сумите отнема между 2 и 4 месеца.

В отделните държави възможностите за възстановяване на платени данъци са различни. В някои от страните членки на ЕС съществува опция за връщане на данъци не само за изминалата година, а за предходните 4 или 5. Така например работилите във Великобритания биха могли да си върнат суми от платени данъци за изминалите 5 години, а лицата, полагали труд в Ирландия – за предходните 4 години. В САЩ регулацията позволява възстановяване да се прави за последните 3 години.

В Германия ситуацията е следната – ако годишният доход на лицето, работило в Германия, е по-малък от необлагаемия минимум, както и ако е работило на половин работен ден или на временна работа, то може да възстанови част от данъците си. Това важи и в случаите, когато работещите в Германия са изпращали пари на близки в родината си, а също и ако са плащали наем и в Германия, и в родината си. Възможности за възстановяване на платени вече налози има и ако лицата са закупили самолетни билети до и от Германия.

В Германия през последните години са работили около 360 хил. българи, а само 60% от тях са се възползвали от правата си. В Германия и в Холандия годишните данъчни декларации се подават в края на зимата, началото на пролетта. А българите, работили в двете държави между 2016 г. и 2020 г., вече могат да декларират доходите си и да получат част от платените данъци. Средната сума, която връщат на българи, работещи в тези две страни, е между 800 евро и 1 000 евро.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент