Въвеждат улеснения за компании и счетоводители при подаване на данъчни декларации онлайн

16 декември 2020, 00:00 589

Предприятията ще упълномощават своите счетоводители чрез електронен подпис

Много улеснения се предвижда да бъдат въведени за компаниите при подаване на данъчни декларации онлайн. Една от съществените промени ще бъде за счетоводителите – при деклариране на изплатени заплати, дължими данъци и т.н. няма да се налага да създават файл, който да изпращат към НАП, като го прикачат към съобщение. Софтуерът им директно ще генерира данни, които ще изпраща към информационната система на НАП, пише в. „Труд“, цитиран от БТА.

Ръководителите на предприятията ще могат да упълномощават счетоводни къщи да попълват техните данъчни декларации, без да се налага да ходят до НАП. Предвижда се това да се прави занапред изцяло онлайн. За целта обаче ръководителят ще трябва да има електронен подпис, с който да заяви, че дадена счетоводна къща ще изпраща към НАП данъчните декларации от негово име. При прекратяване на договора със счетоводната къща предприятието ще може да оттегли пълномощното си, отново по електронен път, и да посочи, че други счетоводители ще се грижат за това.

Проверката дали дадена касова бележка е истинска също се предвижда да може да става чрез използваните от предприятията счетоводни продукти. В момента тя се прави чрез специално онлайн приложение на НАП, но с подготвяните промени се очаква да става много по-бързо и лесно.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент